maanantai 7. tammikuuta 2013

Kudomme joulua

Oulun toripolliisi saa jouluna kaulaansa lämmittävän huivin. 23 kutojan voimin valmistuvaa huivia ja sen tekijöitä seurataan päivittäin Kalevassa jouluaattoon saakka. Hauska joulukalenteri ja juttusarja. Otetaanko vinkkiä ensi jouluksi? Pauhalla olevat miehet näyttävät kovin viluisilta...

Kärjistä alkaen

Ohje sukan neulomiseen kärjistä alken löytyy täältä:http://www.ullaneule.net/0305/neuvot_sukka_varpaista.html

Kaikkea kivaa

Norjalainen lankavalmistaja DROPS tarjoaa suuren määrän ohjeita. Suurin osa töistä on neuleita, mutta joukossa on myös virkkausta, huovutusta ja muista tekniikoita. Pieni käsityökoulu auttaa aloittelijaa (jollaisia me emme tietenkään ole).
http://www.garnstudio.com/lang/fi/kategori_oversikt.php

Myös tämä kannattaa katsoa:http://www.kaspaikka.fi/neulonta/

Kantapää sukkaan
Neulo ohjeella perinteinen sukka, jossa kantapää ei ole vahvistettu:http://www.kaspaikka.fi/koti/mimasofi/sukkaohj.html
Ohjeet villasukkaan, jossa on vahvistettu kantapää:http://umami.fi/vapaa-aika/anna-vainio/vau-mitka-villasukat/
Tässä vielä selkeä ohje vahvistettuun kantapäähän:http://kehraamossa.blogspot.fi/2011/02/yleison-pyynnosta-kantapaa.html

Joskus tieto lisää tuskaa. Mutta näillä ohjeilla pitäisi onnistua.  Samalla tulee koko sukka... =)

Silmukanviilausta

"NEULONNAN MÄÄRITELMÄ
Neulominen on sellainen tekstiilien valmistustekniikka, jossa materiaalina on lanka ja työälineinä neulepuikot tai neulekone.  Neulottaessa tehdään silmukoita, jotka sitoutuvat toisiinsa. Silmukoista muodostuu tasomainen silmukkarakenne, neulos.


NEULOMINEN
Neuleen valmistaminen on neulomista. Joissain murteissa neulalla tai ompelukoneella ompelemista sanotaan neulomiseksi ja tätä virheellistä ilmaisua tulisi ehdottomasti välttää.


KUTOMINEN
Varsinkin länsimurteissa  neulomisen sijasta käytetään samassa merkityksessä sanaa kutominen ja se on oikeakielisyyden vaatimuksienkin mukaan aivan hyväksyttävää. Kannattaa kuitenkin muistaa, sekaannusten välttämiseksi, että kutominen tarkoittaa ensi sijaisesti kangaspuissa kutoista.


NEULETYÖ, NEULE
Keskeneräistä, vielä tekeillä olevaa neulontatyötä sanotaan neuletyöksi. Myös kudin tai kutimet tarkoittaa tekeillä olevaa neuletyötä. Valmis, neulomalla valmitettu tekstiili, on neule."


Näin meitä valistaa Leena Sarvas Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta.

Sanakirja sanoo muuta:
OMMELLA = liittää kaksi reunaa yhteen langalla
* sew  (US)
* stitch (US)

NEULOA
* knit (UK)
* sew (US)

KUTOA = valmistaa kudosta esimerkiksi puikkojen ja langan avulla
* knit (UK)
* weave (US)

Tämän mukaan amerikkalaisille ompeleminen ja neulominen on sama asia. Kun taas englantilaisille neulominen ja kutominen on sama asia.
Kuulumme länsimurteiden alueeseen ja kansainvälisesti olemme Knit in public,  meillä on lupa olla neulomatta. Olkaamme siis elelleen kutojia!

Käsitöitä aivojen hyväksi

"Käsityöt vievät palkitsevaan vireystilaan - ja opettavat epäonnistumaan

Istuma- ja näyttöpäätetyön vastapainoksi ihminen tarvitsee kouriintuntuvaa tekemistä. Aivojen parhaaksi olisi löytää harrastus, jossa pääsee tekemään käsillään jotakin kolmiulotteista ja luovaa, tunnustelemaan erilaisia materiaaleja ja innostumaan. Näppäimistön näpyttelykin kehittää aivojen hienomotoriikasta vastaavia alueita, mutta se kuormittaa yksipuolisesti.
Jotta käsillä tekemisen hurmos veisi mukanaan, täytyy päästä yli alkukankeudesta. Alun jälkeen voi saavuttaa tason, jolla hommat luistavat toden teolla. Myös sillä on oma merkityksensä, että joskus joutuu purkamaan puoli sukkaa. 'Käsityöt opettavat epäonnistumisen sietoa. Jos ei siedä epäonnistumista, ei voi kehittyä', korostaa kognitiotieteen professori Maija Huotilainen.

Joku voi vieroksua käsitöitä siksi, että koulun käsityötunnit veivät uskon omaan kätevyyteen. Koulussa ei ehkä otettu huomioon, että ihmisessä on temperamenttieroja: toiset pitävät pikkutarkasta näpertämisestä, toiset luovat suurin linjoin. Kannattaa kokeilla jotakin sellaista, mitä et ole ennen tehnyt.

Käsillä tekeminen tuntuu palkitsevimmalta flow- eli virtaustilassa. Tilan tunnistaa siitä, että tuntee syttyvänsä. Ihmiselle on hyväksi päästä joskus virtaustilaan, koska silloin oppii parhaiten.

Erilaisten materiaalien käsittely on erityisen tärkeää lapsille, koska juuri tuntoaistimusten kautta aivot oppivat käsittelemään maailmaa."

Tämä artikkeli on Sanna-Kaisa Hongiston kirjoittama ja julkaistu Seurassa 20.9.12